Scouterna gör unga redo för livet genom äventyr och utmaningar som får oss att växa som individer. Vi använder scoutmetoden och har funnits i Sverige i över 100 år.

Scouterna är riksorganisationen för scouting i Sverige. Scouterna består av mer än 70 000 scouter i 1 100 scoutkårer. Som finns i hela Sverige – från Gällivare i norr till Trelleborg i söder.

Scoutrörelsen skiljer sig från de flesta andra föreningar genom att den är en idéorganisation. I scoutrörelsen samlas vi kring en idé – en ideologi. Jämför med idrottsföreningar och andra organisationer som är intresseorganisationer, dvs man samlas kring ett gemensamt intresse.

Scouterna gör unga redo för livet! Att vara scout är att uppleva äventyr tillsammans med andra i en stor internationell gemenskap och samtidigt växa som människa. Det finns 40 miljoner scouter världen över.

Scouternas aktiviteter genomförs i små grupper, patruller, där alla får synas och vara delaktiga utifrån sina egna förutsättningar. I Scouterna får du lära dig genom att göra och du växer genom utmaningar. Du får utveckla och leda, både dig själv och andra. Vi har naturen som vardagsrum och vi utmanar oss själva genom att göra saker i nya miljöer på nya sätt.

Scouterna kämpar för en bättre värld där alla är lika mycket värda. Våra medlemmar uppmuntras att påverka vad som händer i samhället, både i området där de bor och i världen.

Scouterna finns till för och leds av unga, med stöd av vuxna.

Vår verksamhet bygger på värderingar som i grund och botten handlar om att vara en schysst kompis och medmänniska. Scouterna välkomnar alla barn och unga, vi har ingen avbytarbänk.

Scoutlagen

1.En scout söker sin tro och respekterar andras.
2.En scout är ärlig och pålitlig.
3.En scout är vänlig och hjälpsam.
4.En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
5.En scout möter svårigheter med gott humör.
6.En scout lär känna och vårdar naturen.
7.En scout känner ansvar för sig själv och andra.

Scoutlöftet

Jag lovar att efter bästa förmåga följa scoutlagen.

Valspråk och lösen

Var redo! Alltid redo!

Du kan läsa mer om vad Scouterna är på Scouternas rikssajt.