Vinterläger i Ammarnäs 2022

Välkommen till Ammarnäs – porten till Vindelfjällens naturreservat – en vinterresa under sportlovet 18-27 februari 2022 för ledare, rover, utmanare och äventyrare.

 

Resan kommer att bli en upplevelse utöver det vanliga, innehållande härliga fjällturer på skidor och till häst. Vi kommer att göra en tur till fjällvistet Örnbo. Vi kommer också att göra en dagsutflykt till Geunja Sámi Ecolodge (the WWF Arctic Award winner).

Vindelfjället är snösäkert och erbjuder mycket kultur och vinteraktiviteter. Fjällbyn Ammarnäs, som finns mitt i naturreservatet, har många viktiga historiska riksintressen.

Vi kommer under veckan att göra fjällturer både till häst och på skidor. I slalombacken tillbringar ni mycket tid. Vår ridtur går till Örnbo, ett gammalt nybyggarfjällviste från 1860-talet. Samekulturen kommer att vara en viktig del i vår resa.

I väglöst land, vid foten av berget, ligger Geunja Sámi Ecolodge (the WWF Arctic Award winner). Dit kommer vi att göra en dagsutflykt för att få en totalupplevelse med samisk kultur där vår samevärd Mikael Vinka fängslande berättar om samelivet förr och nu, samt hur klimatförändringarna påverkar samernas renskötsel och liv och om hur rennäringen än idag är samernas livsstil och viktigaste inkomstkälla.

Geunja är en plats där familjen Vinka har bott i århundraden. På Geunja kommer vi att, i storslagen natur, få uppleva traditionell samisk mat, lära om samiska föremål och deras historia och höra berättas om den samiska livsstilen.

Vi kommer också att få uppleva traditionellt samisk hantverk i näver, tenn, rot och bandslöjd när vi besöker slöjdaren Margareta Gran i Ammarnäs. Hon lär oss också om de samiska tecknen som utgör grunden i hennes hantverk.

I Ammarnäs finns också ett välbesökt Naturrum om Vindelfjällens flora och fauna.

Preliminära lägeravgifter:
Ungdom upp till 17 år 3500:-
Vuxna ca. 5500:-

Liftkort ingår men skidhyra med ca 500 kr tillkommer.

Anmäl ditt intresse senast den 31/10!
Begränsat antal platser! Anmälningsavgift 500 kr betalas in på kårens plusgiro 53 94 70-5 senast 31/10.

Anmälan är nu stängd!

 

Mer information:

UTRUSTNINGSLISTA  AMMARNÄS

Pistkarta och fakta om Ammarnäs Skidbacke
Prislista Skiduthyrning – Ammarnäs Fritidscenter
Prislista Liftkort – Ammarnäs Fritidscenter

VINDELFJÄLLENS NATURRESERVAT

Är ett av de största sammanhängande skyddade naturområdena som finns i Europa – 560 000 hektar, eller dubbelt så stort som Luxemburg! Det är en bergskedja som en gång skulpterades av inlandsisen och området är unikt för sin naturrikedom – geologin, djurlivet och växtligheten. Naturtyperna varierar mycket inom naturreservatet. Det är också ett av de mest tillgängliga fjällområden vi har i Sverige.

Vindelfjällens naturreservat är inte bara unikt för dess natur och djur, utan också för att det är ett kulturområde. Här finns det många lämningar efter det samiska folket som är tusentals år gamla – till exempel pilhuvuden och härdar. Det finns också små nybyggargårdar som är mellan 100 och 200 år gamla, från de nybyggare som koloniserade fjällområdet och de samer som valde att börja med jordbruk. ”Den sista vildmarken” är framför allt ett kulturlandskap som finns i orörd natur.